24 stycznia, 2022

Piękna dzięki rekinowi

Piękna dzięki rekinowi

Zastanawiasz się, dlaczego najwięcej skwalenu mamy w skórze i jej tłuszczu, skoro ma tak dobroczynne działanie na wnętrze człowieka?

Bo skwalen, produkowany przez nasze gruczoły łojowe, tworzy płaszcz hydrolipidowy – najbardziej zewnętrzną warstwę naskórka, która chroni nas przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i zapobiega parowaniu wody z komórek naskórka.

Uszkodzenia

Dzięki skwalenowi jesteśmy mniej podatni na uszkodzenia spowodowane zbyt długim opalaniem, zmniejsza on też ryzyko powstawania podrażnień skóry i rumienia. A skoro przy okazji walczy z wolnymi rodnikami, nic dziwnego, że zainteresowała się nim kosmetyka. Jako substancja chemiczna jest niestabilny i pod wpływem tlenu z powietrza oraz promieniowania UV szybko ulega rozpadowi, więc w kosmetyce używa się jego stabilnej pochodnej, bezwonnego, bezbarwnego i przezroczystego olejku – skwalanu.

Działanie

Skwalan działa nawilżająco i lekko natłuszczająco, a do tego świetnie przenika do głębszych warstw skóry, więc jest doskonałym nośnikiem dla rozpuszczalnych w tłuszczach składników biologicznie aktywnych. Nadaje się dla nawet największych uczuleniowców (także tych, których skóra nie toleruje olejów roślinnych) i cer tłustych (nie zatyka porów), znajdziesz go m.in. w produktach przeciwzmarszczkowych dla kobiet dojrzałych, które z wiekiem utraciły swe naturalne zasoby skwalenu. I znów uwaga dla agentów: rekini specyfik wspomaga także gojenie się ran i zmniejsza ryzyko pojawienia się blizn!

Dodaj komentarz