Aby odnieść sukces na diecie bezglutenowej, tzn. sprawić, by dieta po prostu nie zawierała tego białka, musisz zostać superdetektywem.
Gluten jest białkiem występującym w różnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie. Ale można na niego trafić nie tylko w żywności powstałej z tych zbóż. Gluten może znajdować się w wielu innych produktach, które trudno podejrzewać o jego obecność.
Przykład?
Parówki, wędlina, desery mleczne, jogurty, a nawet ryby z puszki. Dlatego zawsze czytaj etykiety i korzystaj z żywności opatrzonej znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Często spotykam osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i równocześnie zrezygnowały z jedzenia wszystkich zbóż. Tym samym narażają się na niedobory pokarmowe: witamin z grupy B, A i E, magnezu, miedzi, cynku i innych oraz błonnika pokarmowego.
W diecie bezglutenowej nie trzeba eliminować wszystkich ziaren
Bezglutenowe zboża to ryż, komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana oraz gryka. Jeżeli szukasz informacji na temat podobnego rozwiązania to zdecydowanie powinieneś przejrzeć dostępne w Internecie możliwości, a dzięki nim dowiecie się, co dla was będzie najlepsze. Wykorzystanie możliwości internetowych pozwala znacząco oszczędzić czas. Zdecydowanie warto korzystać z podobnych wariantów, które zdobywają coraz to większe zainteresowanie.