28 stycznia, 2022

Jak zaprojektować kuchenną strefę zmywania?

Jak zaprojektować kuchenną strefę zmywaniaModernizacja lub aranżacja strefy zmywania od podstaw wymaga przemyślanego projektu, który obejmie rozwiązania zapewniające najwyższy poziom ergonomii i wygody.

Przystępując do prac remontowych, warto więc przemyśleć układ i wyposażenie strefy nie tylko pod kątem estetycznym, ale przede wszystkim – funkcjonalności, w tym wielkości i rodzaju wybieranych modeli zlewozmywaka oraz baterii. Obróbka produktów spożywczych do gotowania, ręczne mycie uciążliwych zabrudzeń na naczyniach i przygotowywanie akcesoriów do sprzątania przestrzeni domowej – liczba prac, których wykonanie wymaga wygodnej strefy zmywania jest spora.

„Kuchenne centrum dowodzenia” powinno być jednak nie tylko funkcjonalne, ale również solidne i trwałe, by sprostać niełatwym warunkom codziennej, intensywnej eksploatacji.

Segregacja żywności, mycie poszczególnych produktów, obieranie i krojenie warzyw, owoców czy mięsa, przygotowywanie i końcowo gotowanie – proces obróbki jedzenia stanowi bazę decydującą o przyszłym wyglądzie kuchni. Dzięki dostosowaniu kolejności stref roboczych do specyfiki naszej codziennej pracy, funkcjonowanie w tego typu wnętrzu stanie się niezwykle wygodne – między innymi poprzez wyeliminowanie konieczności przenoszenia produktów do oddalonego od aktualnego stanowiska punktu. Pierwszą w ciągu roboczym powinna być strefa zapasów, w której gromadzimy produkty. Dalej lokujemy przestrzeń przechowywania przeznaczoną na sprzęty kuchenne i akcesoria. Stanowisko trzecie to „kuchenne centrum dowodzenia” czyli zlewozmywak i dopasowana bateria – uzupełniająco także zmywarka. Następnie aranżujemy strefy: przygotowywania i gotowania.

Dodaj komentarz