11 sierpnia, 2020
Jak odgrzewać pizzę, by cieszyć się jej smakiem?

Jak odgrzewać pizzę, by cieszyć się jej smakiem?

Choć Toruń kojarzy się nam przede wszystkim z piernikami, zarówno mieszkańcy, jak i turyści odwiedzając te miasto zwracają uwagę na to, że może uchodzić ono także za królestwo pizzy. Toruńskie pizzerie przywiązują wiele wagi do jej smaku, starają się przy tym, aby pizza powstawała wyłącznie z wysokiej jakości, naturalnych składników. W dniu zakupu pizza zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jednak jesteśmy w stanie sprawić, że będzie ich zachwycać także kolejnego dnia? Jeśli nauczymy się ją odpowiednio podgrzewać, nie straci nic ze swoich zalet.

Tego nie rób

Kucharze z toruńskich pizzerii (https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza) zwykle nie są zaskoczeni słysząc, że „wczorajsza pizza” nie smakuje tak, jak powinna. Wiedzą doskonale, że osoby wyrażające tę opinię tak naprawdę krytykują nie pizzę, ale siebie. Jak to możliwe? W zdecydowanej większości przypadków uwagi krytyczne pochodzą od tych osób, które odgrzewają pizzę w kuchence mikrofalowej.

Takie rozwiązanie wydaje się optymalne – jest szybkie i praktyczne. Cóż z tego jednak, skoro po podgrzaniu pizza jest twarda i ciągnie się niczym guma! Jedzenie jej dzień po zakupie staje się koszmarem. Nie warto jednak obrażać się z tego powodu na pizzę. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zrezygnowanie z korzystania z kuchenki mikrofalowej.

Patelnia – sposób na pizzę szybką i smaczną

Oczywiście, za idealną można uznać sytuację, w której pizza jest odgrzewana w piekarniku. Nie każdy jednak ma na to czas. Warto więc zastanowić się nad wykorzystaniem w tym celu patelni. Pizzę należy wyciągnąć z lodówki, umieścić w patelni i przykryć folia aluminiową pamiętając jednak, że nie musi być to przykrycie absolutnie szczelne. Potem wystarczy umieści patelnię na kuchence i ustawić mały lub średni poziom grzania. Odgrzewanie trwa zwykle od pięciu do dziesięciu minut i jest uzależnione do tego, z jak grubym ciastem mamy do czynienia. W czasie jego trwania warto upewnić się, czy pizza nie przylega do patelni, co zdarza się przede wszystkim wówczas, gdy wycieknie z niej odrobina sera lub sosu. Podgrzana pizza jest ciepła, chrupiąca i tak samo smaczna, jak dzień wcześniej.

Dodaj komentarz